Rabarbarowiec z masą grysikową

Pyszne ciasto bez pieczenia z herbatników przełożonych słodką masą na bazie kaszy manny i galaretką z kwaśnym rabarbarem

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa grysikowa:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
warstwa rabarbarowa:
  • 10 średniej wielkości łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki wody
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 1 galaretka truskawkowa
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników (32 szt.)



Przygotowanie:

Mleko, cukry i masło zagotowujemy (masło musi się rozpuścić) i powoli wsypujemy kasze mannę. Cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, a masa zgęstniała. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę grysikową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. 



W międzyczasie rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Rabarbar zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż się rozpadnie. Następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowany rabarbar odstawiamy do wystygnięcia, a gdy nam lekko stężeje rozprowadzamy go na zimnym cieście. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. 


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Wyszedł perfekcyjnie....co za ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda, chyba muszę się zainspirować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny ten rabarbarowiec :) WYgląda super :) Lubię bardzo rabarbar i takie różne pyszności z jego udziałem. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kremy z dodatkiem manny i wszelakie takie wynalazki.

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie ,,chodzi za mną" rabarbar, super. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Intryguje mnie ta warstwa rabarbarowa. Jak będę robiła w najbliższym czasie kaszowca, nie omieszkam pomysł wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko! Przecież to dzieło sztuki! Zaskakujesz kochana :) skusiłabym się na nie jeden kawałeczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne słodko-kwaśne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń