Składniki:
- 1 kurczak (ok. 2 kg),
- 1 piwo w butelce (u mnie ciemne),
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki majeranku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- sałatka wiosenna- tutaj przepis.
Przygotowanie:
Butelkę z piwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę.Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy na dolnej blaszce w piekarniku i pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Podałam z sałatką- przepis tutaj.
Piwo podczas pieczenia nie wylewa się z butelki, tylko tworzy piwny "klimat" i delikatnie paruje. Osobiście chciałam, by piwo "oblewało mojego kurczaka" i po 20 minutach wsypałam szczyptę soli do piwa. Po następnych 20 minutach uzupełniłam butelkę, dolewając wodę ze szczyptą soli- spowodowało to, że co jakiś czas powstawała piana, która wydobywała się z butelki.
Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty z przypieczoną skórką, a taką lubię najbardziej :)
Gdy wyjęłam blaszkę z piekarnika, myślałam, że spędzę przy niej trochę czasu by ją doprowadzić do poprzedniej formy i doszorować, jednak okazało się to, nie takie straszne jak myślałam ;)
Tłuszcz starłam ręcznikiem papierowym. Następnie blaszkę spryskałam sprayem do przypaleń Tytan i odstawiłam na godzinę.
Później zostało już tylko opłukanie wodą blaszki i przetarcie delikatnie szorstką stroną gąbki, a blaszka prawie jak nowa :)
Polecam również środki do kuchni i lodówki firmy Tytan.
Taki kurczak fajnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńGenialnie to wyglada! :D :D i pewnie super smakuje :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńOj taki kurczaczek to dopiero musi smakować, pozdrawiam Basia
OdpowiedzUsuń