sobota, 21 maja 2016

Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem

Dla tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny.


Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w około 3-5 mm plasterki i gotować około 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki powinny być al dente. 
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podsmażamy aż cebula będzie szklista. 
W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z zimnym kefirem lub maślanką.

5 komentarzy:

  1. mniam ! Pójdzie w boczek ^.^

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co polskie, proste i smaczne :-) Tak jak Twoje danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyrki i boczek to moje sprawdzone połącznie. Absolutnie jestem Za :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń