Strona główna Kategorie przepisówPrzetwory Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

dodane przez Anett
Żeby zrobić dżem z jabłek i rabarbaru ochotę miałam dawno. Czekałam tylko, aż się pojawi i znajdę czas 😉 ale żeby dodać mango to już przyszło mi do głowy przy okazji zakupów. Pomyślałam, że nada całości lekko egzotyczny posmak i właśnie tak się stało.
Pierwsza partia (bo robiłam dwa razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła jak galaretka), ale dla mnie odpowiednia. Druga była trochę za rzadka (myślę, że było więcej soku w owocach), więc chcąc nie chcąc poratowałam się żel-fixem (po raz pierwszy).
Podaję przepis na proporcje jakich użyłam do obu partii łącznie. Dżem jest gęściejszy, jeśli nie jest blendowany.

 

Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

 

Składniki:
2,5 kg jabłek
1,5 kg rabarbaru
1 duży owoc mango
1,5 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy na spód wodę, zasypujemy połową cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu aż zaczną puszczać sok i się rozpadać. Gdy tak się stanie dodajemy miąższ z mango i dalej gotujemy. Trzeba pamiętać, by co jakiś czas przemieszać. Cały proces gotowania dobrze jest sobie podzielić na etapy – gdy owoce zaczną się robić miękkie wyłączamy gaz i “naparowują” pod przykryciem. Potem ponownie podpalamy i znów podgotowujemy. Dzięki temu będą krócej gotowane i nie przypalą się (oczywiście mieszać i tak trzeba). Gdy owoce będą już całkowicie rozgotowane można je zblendować (ja tak zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Wtedy też jest najlepszy moment na ocenę ile jeszcze dodać cukru (bo ta ilość zależy od słodkości owoców i naszych upodobań smakowych).
Gorący dżem (jeszcze gotujący) nakładamy do wyparzonych i suchych słoików (gwint słoika i przykrywki też muszą być suche!) i od razu zakręcamy. Słoiki dobrze jest zapasteryzować (w zależności od wielkości słoików 15-20 minut). Dla pewności.

 

Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

 

Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

 

Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

 

Dżem jabłkowo-rabarbarowy z mango

 

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Jolanta Klimek 17 maja 2016 - 21:38

Ciekawy smakowo dżem 🙂 fajne połączenie 🙂

Reply
admin 17 maja 2016 - 21:58

Dziękuję 🙂 jest naprawdę super, Zuzia mi wyjada łyżką 😉

Reply
Monika-Lekkonatalerzu.bloog.pl 17 maja 2016 - 21:58

WoW! Po prostu boski!

Reply
admin 17 maja 2016 - 22:00

Będę nieskromna, ale… TAK 😀 a przynajmniej dla nas 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu