rogaliki

 

 

 

Rogaliki drożdżowe, rogaliki półkruche, rogaliki kruche, rogaliki francuskie – które najlepsze?

 

Dzisiaj mam dla was przepis na rogaliki drożdżowe.

Przygotowałam je na mące orkiszowej chlebowej, ale oczywiście jeśli macie ochotę możecie przygotować je na mące jasnej pszennej.

Ciasto na rogaliki wyszło dość słodkie, dlatego uznałam, że nadzieniem będzie już tylko samo jabłko a nie dżem, ale oczywiście nadzienie zostawiam waszemu wyborowi.

Smacznego !

 

 

 

Składniki

500g mąki – u mnie orkiszowa

5 dag drożdży

150 ml mleka

3/4 szkl cukru

szczypta soli

2 jajka

75g masła miękkiego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jabłka

jajko roztrzepane do posmarowania ciasta

 

 

 

Jak zrobić rogaliki:

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól,  mieszamy.

Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki czy drobniej.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy.

Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy nadając mu kształt koła. Koło ciasta kroimy po średnicy w ósemki lub drobniej.

Na szerszej części powstałych trójkątów kładziemy jabłko i zwijamy ciasto do węższego wierzchu.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 min.

Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy ok 20 min w 180st.

 

 

 

rogaliki 

 

 

 

 

rogaliki

 

 

 

 

rogaliki