Przepis na… – włoskie lody

500 ml  mleka 3,2%

250 g śmietany 36%

100 g cukru

6 jaj

  1. Jaja ubijamy z cukrem.
  2. Mleko zagotowujemy ze śmietaną.
  3. Po zagotowaniu na małym ogniu, wolno mieszając, dodajemy jaja z cukrem.
  4. Masę, po schłodzeniu, wstawiamy do zamrażalnika na ok. 45 min. Następnie wyjmujemy, miksujemy i ponownie mrozimy. (czynność możemy powtórzyć dwa, trzy razy)

bti

Wedle upodobania do masy możemy dodawać bakalie, bazylię, miętę, czekoladę (do tych proporcji, aby lody były czekoladowe potrzeba 200 g), owoce itd.

Smacznego!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku
Dziękujemy!

6 uwag do wpisu “Przepis na… – włoskie lody

Dodaj komentarz