Kontyunujemy naszą podróż kulinarną … palcem po mapie. Po Meksyku, dzisiaj przystanek Maroko i sałatka marokańska.
Potrzebne nam będą:
- sałata,
- 4 pomidory,
- połówka cytryny,
- 250 g ciecierzycy,
- ser najlepiej kozi,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Tu potrzebna nam będzie odrobina organizacji, bo ciecierzycę gotuje się długo. No i przede wszystkim musimy pomyśleć o zamoczeniu jej w wodzie na całą noc. Oczywiście można do tej sałatki wykorzystać już gotową ciecierzycę z puszki. A wtedy po prostu odsączamy ją i przekładamy do miski.
- Kromimy pomidory.
- Kroimy ser.
- Myjemy i odsączamy liście sałaty. Następnie kroimy je w paseczki.
- Wkładamy wszystko razem do miski.
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Przygotowujemy sos winegret: oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Skrapiamy nim naszą sałatkę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Smacznego
Pozdrawiam serdecznie
Beata