niedziela, 8 maja 2016

Mleczna Droga po Mojemu, czyli Milk Way z Nutką wina



SKŁADNIKI
BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżka kakao
KREM:
  • 0,5 kubka mleka
  • 0,5 kubka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 kostka masła
  • 1,5 kubka pełnotłustego mleka w proszku
POLEWA:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
oraz
  • 0,5 szkl wina białego
  • 0,5 szkl cukru

Przygotowanie:

  • białka ubijamy z cukrem,mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao
  • delikatnie dokładamy żółtka i przesianą mąkę
  • wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C przez ok 30-40min, do efektu suchego patyczka 
  • odstawiamy do ostygnięcia
  • mleko podgrzewamy z laską wanilii, dosypujemy cukier
  • masło ucieramy na puch stopniowo dosypując mleko w proszku, dolewamy ostudzone mleko
  • ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, nasączamy ponczem- wino podgrzewamy, mieszamy z cukrem
  • przekładamy kremem
  • czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, polewamy ciasto
  • SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz