Odwrócone ciasto z brzoskwiniami


Smaczne i puszyste biszkoptowe ciasto z kawałkami brzoskwiń. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
  • odsączone brzoskwinie z puszki



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w większą kostkę, układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy bułką tartą. Na przygotowane brzoskwinie wylewamy masę biszkoptową. Ciasto pieczemy około 35 min w 160 st. (ciasto musi się zarumienić, można sprawdzić patyczkiem). Ciasto wytrącamy i usuwamy papier do pieczenia z wierzchu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Świetne. Też je kiedyś robiłam, już dość dawno. Tyle, że z innymi owocami akurat. Piękne, szybkie, smaczne. Czego chcieć więcej. Słodka przekąska na popołudniowy relaks. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybkie i proste takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pięknie, wyrośnięte, smakowite :)

    OdpowiedzUsuń