Deser z kiwi i awokado z bitą śmietaną



      Deser z kiwi i awokado z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Owoce od bitej śmietany oddzielone są zielonym kisielem z kawałkami kiwi.

SKŁADNIKI

  • 3 kiwi
  • 1 awokado
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • zielony kisiel z kiwi (bez gotowania) 
  • pół szklanki wrzątku 
  • 100 ml śmietany 30%
  • pół łyżeczki żelatyny + łyżka wrzątku
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • twarda marmolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

      Obieramy kiwi i awokado, a następnie krótko miksujemy. Dodajemy miód, skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy i nakładamy do pucharków.

Do wrzątku wsypujemy kisiel i energicznie mieszamy. Wlewamy kisiel do pucharków na mus z kiwi i awokado.

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Ubijamy na sztywno śmietanę pod koniec ubijania dodając cukier wanilinowy. Łączymy z żelatyną mieszając łopatką.

Dekorujemy deser bitą śmietaną i kawałkiem marmolady. Schładzamy w lodówce.



Komentarze

Popularne posty