CIASTO:
- 25 dag mąki pszennej
- 125g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao]
- 1 żółtko
- 1 jajko całe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg serka waniliowego
- 0,5 l mleka
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 1,5 szkl. cukru zwykłego
- 2 budynie waniliowe
- 0,3 szkl.oleju
- 0,5 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 5 łyżek cukru pudru
- rodzynki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasto i dokładnie docisnąć do blaszki.Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka.Włożyć wszystko do garnka, dolać mleko i zagotować. Chłodne mleko przecedzić. Do dużej miski wyłożyć ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie zmiksować. Następnie do masy serowej wlać resztę mleka i wymieszać trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka . Na przygotowany spód ciasta wylać masę . Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Wystudzić. Gdy ciasto jest już zimne przygotować polewę. W małym garnku rozpuścić składniki polewy [oprócz rodzynek].Na końcu dodać rodzynki , wymieszać i polać ciasto.
Słusznie spożytkowane wiaderko sernika :)
OdpowiedzUsuń