Burgery ryżowe

Burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery zastępujemy zdrowszą, wegetariańską lub wegańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a ich smak zaskoczy zatwardziałych mięsożerców, bo są pyszne! Spróbujcie sami i dajcie znać co o nich myślicie.



Składniki:
125 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's
1 cebula
1 marchewka
6 pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
pęczek szczypiorku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 jajko
sól
pieprz

Bułki:
450 g mąki pszennej (typ 650)
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy
czarny i biały sezam

Dodatkowo:
sałata roszponka
kiełki brokułów
pomidor
ogórek konserwowy
sos seczuański chili fusion Uncle Ben's
Przygotowanie:
Ryż gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Bułki: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy 8 okrągłe bułeczek. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym wkładamy bułeczki do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Rozkrojone na pół bułki wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, aby były chrupiące. Na spód bułki dajemy listki roszponki, następnie ryżowego burgera, sos, plasterek pomidora i ogórka oraz kiełki. Przykrywamy drugą częścią bułki.




Komentarze

Popularne posty