expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 28 kwietnia 2016

Drożdżówki z serem i kakaem

Na dziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki.
Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;)





Składniki:
  • pół szklanki letniego mleka
  • 10g drożdży
  • 25-30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ćwierć szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  •  
     
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  •  
     
  • 2-3 łyżki sera
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego


W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem.
Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą spłaszczamy i formujemy prostokąt, króty smarujemy kakaem i dajemy ser, nacinamy z obu stron:
Zakładamy jeden bok na nadzienie, a potem drugi na całość: 
Odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, pieczemy ok 20 min w 180*C 
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe ciasta drożdżowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie żebym się czepiała tytułu posta, ale słowo "kakao" się nie odmienia :)

    OdpowiedzUsuń