sobota, 30 kwietnia 2016

Tarta rabarbarowa


Tarta rabarbarowa przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom rabarbaru. Osobiście do nich należę, więc wykorzystuję sezon na rabarbar maksymalnie jak się da :-)


SKŁADNIKI

Na kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie

  • 500-600 g rabarbaru (u mnie 550 g)
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo cukier puder do posypania gotowej tarty


WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 13 minut.

Nadzienie: Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietanę, dodać budyń i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Obie masy delikatnie połączyć i wsypać rabarbar (trochę rabarbaru zostawić na wierzch tarty), wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty, wyrównać, posypać pozostałym rabarbarem i lekko wcisnąć go w masę. Piec przez około 35 minut. Gotową tartę wyciągnąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz