Deser truskawkowy z bitą śmietaną



    Chłodny deser w biało-czerwonych barwach z truskawek i kisielu żurawinowego z bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • kisiel żurawinowy z owocami (bez gotowania)
  • 150 ml wrzącej wody
  • 30 dag truskawek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 - 3 łyżeczki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 truskawki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kisiel żurawinowy wsypujemy do wrzącej wody i mieszamy ok. 1 minutę. Wlewamy do czterech pucharków.

Truskawki ugniatamy lub miksujemy, łączymy ze śmietaną 18%, cukrem i dokładnie mieszamy. Wylewamy na kisiel.

Śmietanę 36% ubijamy przez kilka minut. Pod koniec ubijania do bitej śmietany dosypujemy cukier puder.

Dekorujemy deser bitą śmietaną i truskawkami. Podajemy schłodzony.


Komentarze

Popularne posty