czwartek, 28 kwietnia 2016

Domowe masło orzechowe

Zdrowe i bardzo proste masło orzechowe, nic tylko orzechy i jak ktoś lubi sól.
  Warto zrobić bo wiemy co jemy a roboty jest śmiesznie mało więc polecam wszystkim zrobić zamiast kupować.



Składniki:
 - orzeszki ziemne niełuskane
- odrobina soli opcjonalnie

Łuskamy orzeszki, w zależności od wielkości blendera/miksera dzielimy na porcje bo za jednym razem nie damy rady utrzeć wszystkiego.


U mnie 200g orzeszków było na 3 porcje ucierania.
Pierwsza faza ucierania - z orzeszków robi się jakby mąka i tu nie trzeba się zrażać tylko otworzyć blender aby ściągnąć masę w dół



 i nadal ucieramy aż powstanie masło,



osobiście lubię czuć drobinki orzeszków dlatego nie ucieram na zupełnie gładką masę jak widać na zdjęciu, jak ktoś lubi to można dodać odrobinę soli.
Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce, u mnie stoi ok tygodnia, wolę zrobić świeże częściej niż więcej i żeby za długo stało.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz