Majowe grillowanie. Propozycja na grilla, propozycje na majówkę.

Maowe grillowanie. Propozycje na grilla, propozycje na majówkę.Majówka już tuż tuż. A jak majówka, to i pierwsze grillowanie. Dzisiejsza pogoda za oknem napawa optymizmem. Już nie mogę się doczekać odpoczynku wśród zieleni i zapachu pieczonej kiełbasy, szaszłyków, a nawet kanapek. Czy Wy też lubicie grillować? Jeśli tak, to zapraszam Was na dwie proste propozycje, w sam raz na majówkowego grilla. Spróbujcie.

Szaszłyki z grilla (z cukinią)

Szaszłyki z grilla (z cukinią)

Szaszłyki z grilla (z cukinią)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (dla ułatwienia podaję przepis na 2 szaszłyki; ilość składników proszę dostosować do potrzeb)
  2. 1 czerwona papryka
  3. 2 gałązki świeżego lubczyku
  4. 2 kiełbasy śląskie
  5. 1/2 małej cukinii
  6. patyczki do szaszłyków
  7. do podania sos barbecue od Folwark
Przygotowanie
  1. Paprykę tniemy na 4 pasy, każdy kroimy na kawałki wielkości kiełbasy. Kiełbaskę kroimy na około 0,5 cm kawałki. Małą cukinię tniemy na plastry ( ,jeśli nasza cukinia jest większa każdy plaster kroimy np. na pół, tak aby wszystkie składniki szaszłyka miały zbliżoną wielkość).
  2. Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno - plaster kiełbasy, paprykę, plaster cukinii oraz listek lubczyku. Kolejność tą zachowujemy, przez całą długość patyczka, kończąc kiełbasą.
  4. Nadziane szaszłyki układamy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, aż uzyskamy pożądane przez nas stopień "wysmażenia" kiełbasy. Ja wolę mniej wysmażoną kiełbasę i warzywa, dlatego szaszłyki są bledsze, ale czas jaki spędzą szaszłyki na grillu jest uzależniony wyłącznie od indywidualnych upodobań.
  5. Szaszłyki zdejmujemy z grilla. Polecam podać szaszłyki z sosem barbecue, idealnie komponuje się z takimi szaszłykami.
  6. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

Grillowane kanapki z kiełbasą, serem i pomidorem

Grillowane kanapki z kiełbasą, serem i pomidorem

Składniki: (dla ułatwienia na 2 kanapki)

  • 4 kromki chleba tostowego (u mnie pszenny, ale inne rodzaje nadadzą się równie dobrze)
  • 1 pomidor
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1/2 usmażonej na grillu kiełbasy
  • około 1 1/2 łyżeczki sosu barbecue Folwark

Przygotowanie:

Kromki układamy na grillu. Opiekamy z obu stron, aż będą chrupiące.

Usmażoną (wcześniej) kiełbasę kroimy w dość grube plastry.

Na dwóch chrupkich kromkach stanowiących spód kanapek rozsmarowujemy sos barbecue, po czym układamy plastry kiełbasy (u mnie po 4 plastry na kromkę). Następnie układamy plasterek pomidora, na niego plaster żółtego sera i znów plaster pomidora. Na górę układamy luźne kromki, tworząc 2 kanapki.

Tak przygotowane kanapki układamy jeszcze na chwilę na rozgrzanym grillu, aż do lekkiego rozpuszczenia sera.

Podajemy od razu, najlepiej przekrawając każdą kanapkę na skos tworząc apetyczne trójkąty.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz