Domowy chlebek, pachnący i pyszny.  Trochę czasu potrzeba, żeby go zrobić, ale warto. Zapewniam

chleb na zakwasi

Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli. ciepłą wodę. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą odstawić na 24 godziny.

chleb

Można ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe. Bez znaczenia jak je rozrobicie trzeba to zrobić dobrze.

Chleb na zakwasie

Do przygotowanego wcześniej zakwasu wsypać mąki, ziarna, sól, maślankę, ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Nie spieszyć się, ciasto na chleb lubi być” dopieszczone „Ciasto musi być gładkie i lśniące.  Ciasto jest dość rzadkie.

Domowe pieczywo

Odstawić do wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą. Rozłożyć ciasto do dwóch foremek lub jednej dużej,  wysmarowanych olejem i obsypanej mąką. Znowu odstawić do wyrośnięcia, ale teraz już na 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę. Chlebek jest dobry jak góra jest chrupiąca. Wystarczy popukać, jak jest twarde to jest super.

Wyjąć chleb z foremek i postawić na raszkach do całkowitego ostudzenia.

Chlebek jest rewelacyjny. Polecam