A'la risotto z żołtym serem

18:48


Idealne danie jednogarnkowe, dla wszystkich zapracowanych oraz nie lubiących zmywania sterty naczyń po skończonym gotowaniu :)


Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:
  • 1 opakowanie dowolnych mrożonych warzyw na patelnie 
  • ok. 0,5 - 0,7 l wody
  • 1 torebka ryżu
  • 5-6 grubszych plasterków żółtego sera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Na większej patelni, na rozgrzany olej wysypujemy warzywa , podsmażamy przez 1-2 minuty. Zalewamy wodą, dodajemy surowy ryż, całość mieszamy i pod przykryciem dusimy przez podany na opakowaniu ryżu czas przygotowania, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przez ten czas ryż powinien zrobić się miękki, a większość wody odparować. Na wierzch układamy plastry żółtego sera, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu kiedy ser się roztopi (ok. 1 min). 

Wierzch dania posypuję natką pietruszki.

Smacznego :)






You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne