Pizza z brokułem i jajkami przygotowana na drożdżowym cieście z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które zostały mi z obiadu. Ciasto dzięki nim jest wilgotniejsze i bardziej sycące. Na czym mi zależało, bo pizza jest wegetariańska z niewielką ilością dodatków.
SPÓD DO PIZZY:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 g gotowanych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
SOS:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz czarny
- suszona bazylia
DODATKI:
- 1/2 brokuła
- 4 jajka
- 200 g sera żółtego
- sól
- świeży szczypiorek
Zrobić zaczyn z drożdży rozcierając je z cukrem i około ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Resztę ciepłej wody wlać do ziemniaków i zmiksować na gładko. Kiedy drożdże ruszą, wlać do przesianej mąki razem z ziemniakami i resztą składników na ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki (ok 10 min). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce przykrywając bawełnianą ściereczką.
W między czasie ugotować różyczki brokuła, tak aby były jeszcze chrupiące. Po wyjęciu z wrzątku włożyć na chwilę do bardzo zimnej wody.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ale krótko i rozwałkować koło o średnicy ok 30 cm. W zależności od tego jak gruby chcemy spód. Przełożyć na blachę, na której będzie się piekła pizza. Kiedy ciasto trochę podrośnie rozsmarować przyprawiony przecier pomidorowy. Cześć sera pociąć na paski i zawinąć na brzegach ciasta. Ułożyć różyczki brokuła na pizzy i posypać startym żółtym serem. Na wierzch wbić jajka. Delikatnie oprószyć solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec przez ok. 15 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Zapowiada się ciekawie, z przyjemnością wypróbuję ten przepis :)
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie i tak wiosennie :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wooww !!!
cudna propozycja, idealnie pasujaca do moich kubków smakowych!
pozdrawiam,
Kaśka
——————–
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
PolubieniePolubienie