Rabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej 🙂
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklani mąki ziemniaczanej
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna
4 łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, a następnie wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i mieszać do połączenia składników. Ciasto wylać na wyłożona pergaminem blaszkę.
Rabarbar pokroić i oprószyć mąką.
Rabarbar rozsypać na ciasto.
Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
już nie mogę się doczekać ciast z rabarbarem, uwielbiam ten kwaskowaty smak:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja też 🙂 Rabarbar jest wyjątkowy, bo to w sumie pierwszy wiosenny „owoc” 🙂 Na działce już był duży i zapomniał urwać Muszę czekać do następnego razu.
PolubieniePolubienie
ja w „młodości” nie latałam z łodygą rabarbaru, ani z cukrem. Właściwie to żyłam chyba tylko enerią słoneczną, lepiej było latem – wtedy naprawdę zażerałam się kanapkami z masłem, pomidorami z domowego ogródka z cebulą. Moja mama chwytała się wszystkich spsobów, aby coś we mnie „wsadzić” Powinna była robić takie piękne ciasto z rabarbarem 😉 Z pewościa bym wciągnęła 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzieci są w stanie zjeść wszystko albo nic, teraz nie tknęłabym surowego rabarbaru, a wiosny jako dziecko sobie bez niego nie wyobrażałam. Ale w cieście nadal smakuje rewelacyjnie, chociaż mój były mówił, że to chwast i odmawiał jedzenia 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Ja też w ten sposób jadłam rabarbar w dzieciństwie 🙂 Ciasto wygląda apetycznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Najprostsze i najlepsze 🙂
PolubieniePolubienie