Makaron_w_sosie_smietanowym

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400g makaronu – u mnie mafalde

łyżka masła

3 łyżki oliwy

1 szkl śmietanki 30%

ok pół szkl wody zgotowania makaronu

sól

pieprz

3-4 łyżki startego sera o wyraźnym smaku – świetnie sprawdzi się też parmezan

 

 

 

Jak zrobić makaron w sosie śmietanowym:

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzamy zostawiając wcześniej szklankę wody z gotowania.

W garnku topimy masło i podgrzewamy z oliwą.

Dodajemy śmietankę i  podgrzewamy cały czas mieszając ok 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody z gotowania makaronu, dodajemy starty ser  i wszystko mieszamy.

Serwujemy przyozdobiony listkami ziół lub sałaty.

 

 

 

 

Makaron_w_sosie_smietanowym