Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- 60-70 g zimnego masła
- 4 łyki kakao
- 1 szklanka mąki
- 400 g sera na seniki z wiaderka
- 350 g philadelphi
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 220 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- otarta skórka i sok z 1 limonki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
Wykonanie:
- wymieszać kakao z mąką, dodac masło, zagnieść ciasto
- wyłożyć spód tortownicy papierem, dno i boki formy wykleić ciastem- schłodzić w lodówce
- w misie miksera umieścić oba sery, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sok i otartą skórkę z limonki, mąkę i jajka - miksować do idealnego połączenia się składników
- przygotować większą formę, taką do ktorej zmieści się ta z sernikiem
- nagrzać piekarnik do 180 stopni, formę z ciastem dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, musi być szczelna
- do formy z kakaowym ciastem przelać masę serową, wstawić do większej formy i nalać do niej wrzącą wodę (ten sernik pieczemy w "kąpieli wodnej" )
- całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec około 1,5 godziny - (90 minut)
- wyjąć, zostawić do całkowitego wystudzenia, zostawić na noc w lodówce
2 komentarze:
sernik pyszny, ale najbardziej zachwyciła mnie muzyka na blogu ! Dziękuję za przypomnienie :) Achh to były czasy Bieszczadzkich Aniołów :)
Pozdrawiam!!!
Kaśka
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Wygląda fantastycznie. Mniam.
Prześlij komentarz