Przejdź do głównej zawartości

Grzany cydr / Mulled cider


Składniki / Ingredients:

500 ml cydru / 500 ml cider
2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
sok z pomarańczy / juice of an orange
laska cynamonu / cinnamon stick
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise
1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange
2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples


Sposób przygotowania / Preparation:

Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2

Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy, goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut (nie doprowadzamy cydru do wrzenia). Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe :)

***** 

We pour the cider into the pan and we add a brown sugar, cloves, star anise, orange juice and cinnamon stick. We boil the cider to simmer for 15 minutes, stirring constantly (we don't bring the cider to a boil). We pour the cider on the glass (we filter him). Just before serving, we add half a slice of orange and piece of apple. Done :)!

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Ciasto brzoskwiniowe ze śliwką / Peach cake with plum

Składniki / Ingredients: 250 g margaryny / 250 g of margarine 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powde r 2 (500 g) szklanki mąki pszennej / 2 (500 g) cups flour  4 jajka / 4 eggs 32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan

Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil