piątek, 15 kwietnia 2016

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Przepis powstał z okazji akcji "Piecz... ot tak... prosto z serca", ale i z okazji braku okazji bo taka okazja jest najlepsza do upieczenia czegoś wyjątkowego dla wyjątkowej osoby. A komu dedykuję ten przepis? Mojej drugiej połówce z okazji 6 lat małżeństwa, które już niedługo będziemy obchodzili :) W końcu 6 rocznica ślubu nazywana jest cukrową więc należy ją odpowiednio uczcić :) Należało się do niej należycie przygotować wcześniej stąd na razie wypiek bez okazji. Ale jak by się tak zastanowić to już mały powód może być pretekstem do zrobienia czegoś słodkiego. Np. aby uprzyjemnić drugiej osobie powrót do domu po ciężkim dniu pracy, a mąż wcale lekkiej pracy nie ma niestety, dlatego robię co mogę, aby odpoczynek w domu był przyjemny i smaczny :) A w tych mini serniczkach zawarte są dwa jego ulubione wypieki: sernik i babeczki z kremem :) Do tego owoce, nutka egzotyczna, która potęgowana jest dzięki aromatycznej posypce tutti frutti i dzięki której można na chwilę pomyśleć o nadchodzących wakacjach :) No chyba smaczniej być nie może :) A co do zachcianek, to na pewno mąż mi się odwdzięczy, kiedy nagle wieczorem będę miała ochotę np. na lody... albo ogórki kiszone :)


Składniki:

Spód:
250 g herbatników z czekoladą
3 łyżki wiórek kokosowych
100 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
1 szklanka cukru
1 cukier o smaku cytrynowym Delecta
4 jajka
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wiórek kokosowych
2 budynie śmietankowe
5 plastrów ananasa z puszki

Krem:
200 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
maczek tutti frutti od Delecty
2 plastry ananasa
listki mięty


Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki i wiórki kokosowe mielimy w malakserze i mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy.


2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Ananasa kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z masą. Masę przekładamy do foremek i wypełniamy je do pełna. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut i studzimy.


3. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki. Ananasa kroimy w małe kawałki i wkładamy na czubek każdego serniczka, posypujemy maczkiem tutti frutti i dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego :)


Piecz... ot tak... prosto z serca!

2 komentarze :