Placuszki amarantusowe

Powiedzmy sobie szczerze - placki (lekko mówiąc!) nie powalają swoją osobistą urodą :), wszystko przez fakt użycia zarówno sino - burej mąki kukurydzianej jak i amarantusa ekspandowanego, przez co są lekko "ogrowate" i chropowate.
To wszystko jednak jest nieważne, ponieważ placuszki smakują wyśmienicie i są do tego bardzo zdrowe. I powiem nieskromnie, że po ukazaniu się w Skarbie Rossmann zrobiły furorę - o czym przekonała się moja skrzynka mailowa. :)


Składniki:
1 dojrzały, duży banan
1 jajko (najlepiej XXL)
8 łyżek stołowych amarantusa ekspandowanego
3 łyżki stołowe (płaskie) mąki kukurydzianej*

Wykonanie:
Banan, jajko, amarantus oraz mąkę umieść w misie blendera, następnie zblenduj całość na gładką masę. Smaż placuszki na średnim ogniu. 
Smacznego!

* - Ilość mąki kukurydzianej dostosuj do gęstości ciasta - jeśli użyłaś w przepisie zwykłe jajko lub banan nie należał do największych - zmniejsz ilość mąki kukurydzianej. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej "papki."


Komentarze