aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

sobota, 9 kwietnia 2016

Pierś z kaczki na batatowym puree

Ostatnio na blogu było bardzo słodko, bo królowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana według mojego ulubionego i niezawodnego sposobu oraz puree z batatów, które pozostawi nas w klimacie słodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :)

Pierś z kaczki na batatowym puree




Składniki:
2 piersi z kaczki
marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma

oraz 1-2 duże bataty

Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :)

Ważne jest, aby kaczka przez smażeniem nie była zbyt zimna - warto ją wcześniej wyjąć z lodówki. 
Ale po kolei: kaczkę myjemy i suszymy. Odcinamy ewentualnie żyłki i nacinamy delikatnie skórę w tzw. kratkę. Solimy z obu stron. Polewamy sosem sojowym i obsypujemy majerankiem, słodką papryką oraz kurkumą. Dokładnie wcieramy marynatę w mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Są dwie drogi podsmażania kaczki (obie oczywiście skórą do dołu i bez dodatku tłuszczu): jedna z nich poleca rozpoczynać obróbkę już od zimnej patelni, aby wytopić tłuszcz i uzyskać bardziej chrupką skórkę, natomiast druga droga zupełnie inaczej - bo zaleca umieszczenie kaczki na mocno rozgrzanej patelni, aby szybko zamknąć pory w mięsie i dodać mu soczystości. Mimo wszystko, ja częściej stosuję tę pierwszą - umieszczam kaczkę na jeszcze zimną patelnię i stopniowo nabiera ona temperatury. Smażę ją kilka minut z obu stron. Następnie przekładam ją do naczynia żaroodpornego, owijam folią i zapiekam w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 minut, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. 

Po wyjęciu mięsa z piekarnika koniecznie należy dać kaczce "odpocząć", odczekując 5 minut przed jej pokrojeniem. 

Przygotowanie puree z batatów nie wymaga wiele zachodu, ponieważ bataty same w sobie są przepyszne! Bataty obieramy, kroimy do mniejsze kawałki i gotujemy na parze przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Dzięki gotowaniu na parze nie tracą właściwości odżywczych i smaku - nie musimy ich wcale doprawiać! Wystarczy utłuc na gładkie purre i gotowe!


Smacznego!
aakuku

1 komentarz :