Dzisiaj znowu odrobina orientu. Pyszne jednogarnkowe danie z kurczakiem i świeżymi warzywami. Lekko ostre i posiadające wiele oryginalnych smaków. Lubimy eksperymentować z innymi kuchniami, a kuchnia azjatycka to zupełnie inne smaki, kolory oraz niezapomniane dania. Przepis jak zwykle jest prosty. Zachęcamy do spróbowania i zaskoczenia rodziny daniem jak z „chińskiej” restauracji.
Przepis
Składniki:
- 750g ziemniaków
- czerwona papryka
- marchewka
- 2 filety z kurczaka
- cebula
- 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml warzywnego rosołku
- 1-3 łyżek czerwonej pasty curry
- 500 g brokułów
- 100 g czerwonej soczewicy
- sól
- pietruszka do dekoracji
Pastę curry można bez problemu dostać na stoiskach z azjatycką żywnością, jeżeli nie będzie czerwonej może być inna, danie będzie po prostu mniej ostre.
Kolejna uwaga to soczewica. Nie jest to niezbędny element dania, a wręcz dość niebezpieczny, bo jeżeli za szybko ją dodamy i się rozgotuje to popsuje troszkę wygląd potrawy.
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę około 1-2 cm. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Pierś z kurczaka również kroimy w kostkę dowolnej wielkości, jak kto lubi 🙂 Cebulę kroimy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, gdy się zarumieni zdejmujemy go z ognia.
Pokrojone warzywa smażymy pod przykryciem około 5 minut.
Mieszamy mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Całość dodajemy do warzyw i gotujemy około 15-20 minut.
Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brokuły, soczewicę i kurczaka dodajemy do warzyw, całość gotujemy około 10 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ewentualnie pastą curry. Po podaniu w głębokim talerzu przyozdabiamy pietruszką.
…Smacznego