Warzywne curry z kurczakiem

curry z urczaka

Dzisiaj znowu odrobina orientu. Pyszne jednogarnkowe danie z kurczakiem i świeżymi warzywami. Lekko ostre i posiadające wiele oryginalnych smaków. Lubimy eksperymentować z innymi kuchniami, a kuchnia azjatycka to zupełnie inne smaki, kolory oraz niezapomniane dania. Przepis jak zwykle jest prosty. Zachęcamy do spróbowania i zaskoczenia rodziny daniem jak z „chińskiej” restauracji.

Przepis

składniki na curry z kurczakaSkładniki:

  • 750g ziemniaków
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • 2 filety z kurczaka
  • cebula
  • 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml warzywnego rosołku
  • 1-3 łyżek czerwonej pasty curry
  • 500 g brokułów
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • sól
  • pietruszka do dekoracji

Pastę curry można bez problemu dostać na stoiskach z azjatycką żywnością, jeżeli nie będzie czerwonej może być inna, danie będzie po prostu mniej ostre.

Kolejna uwaga to soczewica. Nie jest to niezbędny element dania, a wręcz dość niebezpieczny, bo jeżeli za szybko ją dodamy i się rozgotuje to popsuje troszkę wygląd potrawy.

Przygotowanie:

przygotowanie curry z kurczakiemZiemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę około 1-2 cm. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

Pierś z kurczaka również kroimy w kostkę dowolnej wielkości, jak kto lubi 🙂 Cebulę kroimy bardzo drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, gdy się zarumieni zdejmujemy go z ognia.

Pokrojone warzywa smażymy pod przykryciem około 5 minut.

przygotowanie curry z kurczakaMieszamy mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Całość dodajemy do warzyw i gotujemy około 15-20 minut.

Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brokuły, soczewicę i kurczaka dodajemy do warzyw, całość gotujemy około 10 minut.

Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ewentualnie pastą curry. Po podaniu w głębokim talerzu przyozdabiamy pietruszką.

…Smacznego

curry z warzywami i kurczakiem