Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem

Orzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie.

SAM_5853

Składniki

2 jogurty greckie ( 2 x po 400 g)
2 galaretki agrestowe
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
żółty barwnik
ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
mandarynka do dekoracji

SAM_5857.JPG

1. Galaretkę cytrynową i jedną agrestową rozpuszczamy w 250 ml wody każdą.

2. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm układamy biszkopty.

3. Jeden jogurt grecki miksujemy z tężejącą agrestową galaretką i młodym jęczmieniem. Masę wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.

4. Drugi jogurt także miksujemy z tężejącą cytrynową galaretką i odrobiną żółtego barwnika. Wylewamy na zimną zieloną masę i wstawiamy ponownie do lodówki.

5. Pozostałą agrestową galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

6. Przed podaniem dekorujemy kawałkami mandarynki.

SAM_5851

Smacznego!

7 comments

Dodaj komentarz