Orzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie.
Składniki
2 jogurty greckie ( 2 x po 400 g)
2 galaretki agrestowe
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
żółty barwnik
ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
mandarynka do dekoracji
1. Galaretkę cytrynową i jedną agrestową rozpuszczamy w 250 ml wody każdą.
2. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm układamy biszkopty.
3. Jeden jogurt grecki miksujemy z tężejącą agrestową galaretką i młodym jęczmieniem. Masę wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.
4. Drugi jogurt także miksujemy z tężejącą cytrynową galaretką i odrobiną żółtego barwnika. Wylewamy na zimną zieloną masę i wstawiamy ponownie do lodówki.
5. Pozostałą agrestową galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
6. Przed podaniem dekorujemy kawałkami mandarynki.
Smacznego!
[…] wykorzystania w młodego jęczmienia w serniku zainspirował mnie przepis na sernik z Fiołkowej kuchni Małgosi Znajdziecie u niej dużo inspiracji do wykorzystania młodego jęczmienia w […]
PolubieniePolubienie
Ciekawa jestem jak smakuje ten jęczmień, a serniczek bardzo smakowity 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu 🙂 Spróbuj, to się przekonasz 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Właśnie widziałam w gazetce marketowej w ofercie, jutro jedziemy na zakupy, to zobaczę czy będzie 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Wygląda świetnie! Jestem pewna, że smakował bardzo ciekawie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo 🙂 Nam bardzo smakował. Ci, którzy nie przepadają za jęczmieniem pewnie wyczują jego minimalny posmak.
PolubieniePolubienie