Mięso mielone zapiekane w cieście francuskim

     
        Przepis na mieloną karkówkę wieprzową oplecioną ciastem francuskim. W mięsie zatopiony jest ser żółty, a całość posypana jest ziarnami sezamu. Mięso w cieście dobrze smakuje na ciepło podane na obiad, jak również na zimno jako przekąska.

SKŁADNIKI

  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 0,5 kg zmielonej karkówki wieprzowej
  • 10 dag sera żółtego
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • sezam do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


       Na oleju lekko  podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, bułkę tartą, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wzdłuż środka płata ciasta francuskiego układamy liście kapusty pekińskiej, a na niej mięso . W mięsie robimy podłużne zagłębienie, do którego wkładamy ser żółty. Oblepiamy ser mięsem, tak aby cały ser był w nim schowany. 
Boki ciasta francuskiego nacinamy skośnie w pasy szerokości 2 cm. Smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem i zawijamy mięso krzyżując naprzemiennie paski ciasta. Jajkiem smarujemy jeszcze wierzch ciasta i posypujemy sezamem.
Pieczemy 35 - 40 minut w temperaturze 200°C.






Komentarze

Popularne posty