Dzisiaj danie obiadowe, w którym występuje jedno z podstawowych mięs kuchni niemieckiej, czyli kasseler. Jest to peklowana i lekko wędzona wieprzowina. Dodaliśmy do tej typowej pieczeni trochę egzotyki, czyli ananasa i wyszło pyszne i sycące danie. Zachęcamy do spróbowania.
Przepis
Składniki:
- pół puszki ananasa (425 ml)
- 800 g kasseler’a bez kości
- 5 łyżek oliwy
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta ostrej papryki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- ewentualnie jakiś zagęszczacz do sosów
Na pewno można w Polsce kupić kasseler’a, ale jeżeli byłby z tym duży problem, można wykorzystać dowolne mięso nadające się na pieczeń, z tym, że trzeba wtedy dopasować długość pieczenia. Kasseler jest peklowany co skraca czas jego przygotowania.
Przygotowanie:
Ananasa odsączamy, sok zostawiamy jeszcze nam się przyda.
Oliwę, dwie łyżki soku z ananasa, sos sojowy, paprykę, imbir i ostrą paprykę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Uważamy z solą, ponieważ mięso jest już solone.
Mięso układamy w formie do pieczenia, polewamy mniej więcej połową przygotowanego przed chwilą sosu i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200’C (termoobieg 180’C) na 20-30 minut. W przypadku innego rodzaju mięsa, czas ten trzeba wydłużyć.
Upieczone mięso nacinamy na 1-2 cm plastry, nie przecinając mięsa do końca. W każdym nacięciu umieszczamy plaster ananasa, polewamy resztą sosu i wstawiamy do pieca na następne 20-30 minut.
Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do naczynia gdzie piekło się mięso, a pozostał pyszny sosik dolewamy resztę soku ananasowego i wody, w sumie około pół litra. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić, mąka lub zagęszczaczem.
Podajemy mięso w plastrach polane sosem.
…Smacznego.