Kasseler z ananasem – egzotyczna pieczeń wieprzowa

pieczeń z ananasem

Dzisiaj danie obiadowe, w którym występuje jedno z podstawowych mięs kuchni niemieckiej, czyli kasseler. Jest to peklowana i lekko wędzona wieprzowina. Dodaliśmy do tej typowej pieczeni trochę egzotyki, czyli ananasa i wyszło pyszne i sycące danie. Zachęcamy do spróbowania.

Przepis

Składniki na pieczeń z ananasemSkładniki:

  • pół puszki ananasa (425 ml)
  • 800 g kasseler’a bez kości
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie jakiś zagęszczacz do sosów

Na pewno można w Polsce kupić kasseler’a, ale jeżeli byłby z tym duży problem, można wykorzystać dowolne mięso nadające się na pieczeń, z tym, że trzeba wtedy dopasować długość pieczenia. Kasseler jest peklowany co skraca czas jego przygotowania.

Przygotowanie:

przygotowanie pieczeni z ananasemAnanasa odsączamy, sok zostawiamy jeszcze nam się przyda.

Oliwę, dwie łyżki soku z ananasa, sos sojowy, paprykę, imbir i ostrą paprykę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Uważamy z solą, ponieważ mięso jest już solone.

Mięso układamy w formie do pieczenia, polewamy mniej więcej połową przygotowanego przed chwilą sosu i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200’C (termoobieg 180’C) na 20-30 minut. W przypadku innego rodzaju mięsa, czas ten trzeba wydłużyć.

przygotowanie kasseler z ananasemUpieczone mięso nacinamy na 1-2 cm plastry, nie przecinając mięsa do końca. W każdym nacięciu umieszczamy plaster ananasa, polewamy resztą sosu i wstawiamy do pieca na następne 20-30 minut.

Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do naczynia gdzie piekło się mięso, a pozostał pyszny sosik dolewamy resztę soku ananasowego i wody, w sumie około pół litra. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić, mąka lub zagęszczaczem.

Podajemy mięso w plastrach polane sosem.

…Smacznego.

kasseler z ananasem