Tradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu.
Składniki
kawałek wędzonego żeberka
2 l wody
1- 1,5 szkl zakwasu na żurek
1-2 łyżeczki chrzanu firmy Proeco Polska
4 ziela angielskie
liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
kawałek swojskiej kiełbasy
6 jajek
1. Do odmierzonej ilości wody wkładamy żeberka, liście laurowe i ziela angielska. Gotujemy.
2. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy zakwas. Po 10 minutach doprawiamy żurek chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.
3. Z żeberek usuwamy kości a mięso z powrotem wkładamy do zupy. Rozlewamy ją do talerzy.
4. Do każdego wkładamy po jednym jajku ugotowanym na twardo i kilka plasterków swojskiej kiełbasy.
Smacznego życzy
Podobny do mojego, pychotka 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie