Żurek z chrzanem

Tradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu.

SAM_6248

Składniki

kawałek wędzonego żeberka
2 l wody
1- 1,5 szkl zakwasu na żurek
1-2 łyżeczki chrzanu firmy Proeco Polska
4 ziela angielskie
liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
kawałek swojskiej kiełbasy
6 jajek

SAM_6246

1. Do odmierzonej ilości wody wkładamy żeberka, liście laurowe i ziela angielska. Gotujemy.

2. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy zakwas. Po 10 minutach doprawiamy żurek chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.

3. Z żeberek usuwamy kości a mięso z powrotem wkładamy do zupy. Rozlewamy ją do talerzy.

4. Do każdego wkładamy po jednym jajku ugotowanym na twardo i kilka plasterków swojskiej kiełbasy.

SAM_6244

Smacznego życzy

logo-proeco

 

2 comments

Dodaj komentarz