środa, 30 marca 2016

Amoniaczki

Koleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki.
Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec.
Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas pieczenia.




Składniki: (na ok. 95 ciastek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g margaryny/masła
  • 2 żółtka (białka zostawić do smarowania z wierzchu)
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier kryształ do posypania
Mąkę, cukry, amoniak i sól mieszamy razem. Dodajemy pokrojony tłuszcz i lekko zagniatamy z suchymi składnikami. Dodajemy żółtka, całe jajko i mleko. Zagniatamy na ładne żółte ciasto odchodzące od rąk. Jeśli byłoby za twarde dodajemy odrobinę mleka. Zawinięte w folię lub ściereczkę wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka foremką. Układamy gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, "malujemy" rozmieszanym białkiem i posypujemy kryształkami cukru. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min aż się zarumienią.

Amoniak przechowujemy w szczelnym słoiczku, bo nieprzyjemnie pachnie. Kuchnię podczas pieczenia ciastek także warto wietrzyć ;)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz