Smaczne i lekkie ciasto z kawałkami ananasa w masie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;)
SPÓD:
- 150 g biszkoptów
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 100 g daktyli
MASA ANANASOWA:
- 1 puszka ananasa (340g)
- 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta)
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 50 g masła
KREM ŚMIETANKOWY:
- 1 szklanka śmietanki 30-36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- bezy czekoladowe
Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm.
Ananasa pokroić w małą kostkę.
Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę ananasową. Na wierzch wyłożyć skruszone bezy czekoladowe. Ciasto przechowywać w lodówce.
RADA: Przed ugotowaniem budyniu warto spróbować napój lub sok, czy nie jest za słodki. Jeżeli tak, to należy go rozcieńczyć z wodą, ale wszystkiego ma być 1 1/2 szklanki.
Wygląda przepieknie i domyślam się, że też tak samo smakuje :)
PolubieniePolubienie