Trochę o tym owocu napiszę, ponieważ mam wrażenie, że jest niedoceniany.
Kulki nie są za słodkie, mają niepowtarzalny, trudny do opisania smak.
Kulki są bardzo dobrym pomysłem dla dzieci, zdrowe, a za razem nie zawierają białego cukru, masła, białej mąki.
To bomba energetyczna i witaminowa.
Moja córka je uwielbia i to najlepsza rekomendacja :)
Rokitnik zawiera ponad 190 aktywnych substancji, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie.
- 14 witamin (A, grupa B, C, D, E, K, P)
- 4 prowitaminy
- 18 aminokwasów
- 11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)
- 22 kwasy tłuszczowe, w tym:
- omega 3
- omega 6
- omega 7
- omega 9
- wiele silnych antyoksydantów
- 36 typów flawonoidów
- fenole
- 42 typy lipidów
Dzika róża i rokitnik to rośliny najbogatsze w wit.C. Rokitnik zawiera 10 razy więcej wit.C niż pomarańcze...
... i 4-krotnie więcej wit. E niż pestki słonecznika!
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szkalnki orzechów brazylijskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 10 daktyli
- 1/2 szklanki soku z rokitnika (ja kupuję TUTAJ)
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka kurkumy
- do obtoczenia: wiórki kokosowe, mak, mielone orzechy
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca i brazylijskie mielimy w młynku do kawy.
- Do daktyli (bez pestek) dodajemy sok z rokitnika i blendujemy na gładką masę.
- Orzechy mieszamy z daktylami, wiórkami kokosowymi, tahini i kurkumą.
- Formujemy kulki i obtaczamy w wybranym składniku.
- Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.
Uwagi: Jeżeli kulki trudno się formułują to można dodać więcej orzechów nerkowca.
Najlepiej smakują na kolejny dzień.
źródło:
rokitnik
rokitnik
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz