Nowe Przepisy

czwartek, 24 marca 2016

Przepis na Lukier Królewski

Witam serdecznie
Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek.

Będziemy potrzebować:

około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować)
1 białko
1,5 łyżki soku z cytryny


Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski



Przygotowanie:
  1. Do miski daję białko, dodaję  cukier i miksuję.
  2. Dodaję sok z cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji.

  3. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważać aby nie był za gęsty.


Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.