Wielkanoc we Włoszech rozbudza podniebienie dopiero przy obiedzie. Śniadanie jada się zazwyczaj klasyczne, na słodko, a dopiero główny posiłek dnia ma w każdym z regionów swoją odrębną tradycję. Daniem najbardziej popularnym, dość spójnym dla całego Półwyspu wydaje się jedynie baranina, choć i w tym przypadku jak Włochy długie i szerokie użyte dodatki różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów.
600 g baraniny (najlepiej antrykot),
700 ml wina,
50 ml octu,
70 g boczku,
3 cebule,
3 marchewki
700 ml passaty pomidorowej,
czosnek,
rozmaryn, pietruszka,
sól, pieprz.
Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc.
Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i zioła. Zalewamy passatą i całością obtaczamy baraninę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 150 minut.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia
Dziękujemy!
Wypróbuję na pewno! Brzmi rewelacyjnie! Aż zgłodniałam …
PolubieniePolubienie