FASZEROWANY BAKŁAŻAN Z KASZĄ GRYCZANĄ I JAJKIEM

dnia

mam to na widelcu faszerowany baklazan z kasza gryczana


Wiosnę witam daniem lekkim i łatwym. Każdy, nawet niewprawiony w bojach, poradzi sobie z nim bez problemu.

Faszerowanego bakłażana potraktowałem jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się także jako ciepła kolacja.

Poniżej dwie wersje – dla mięsożerców z kurczakiem i druga bezmięsna – z jajkiem.

Potraktujcie to jednak jako punkt wyjścia, bo nadzienie można dowolnie modyfikować.

MAM TO NA WIDELCU faszerowany baklazan z kasza gryczana 1


co potrzebne

porcja dla 2 osób:
1 bakłażan (ja użyłem bakłażana o długości 23 cm)
nadzienie:
100 g kaszy gryczanej niepalonej
150 g ugotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka
1 cebula
4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
2-3 ostre papryczki piri-piri lub kawałek czerwonej papryczki chili
sól, pieprz, oliwa
garść rukoli
tarty parmezan do posypania bakłażana
w wersji z jajkiem:
1 duże jajko na jedną połówkę bakłażana
sos:
3 łyżki kwaśnej śmietany
spora garść rukoli
sól do smaku

jak zrobic

  1. Bakłażana przekrawam wzdłuż na dwie połowy. Miąższ nacinam czubkiem noża w kratkę (ostrożnie by nie przeciąć skórki). Z wierzchu lekko solę i posypuję grubo mielonym pieprzem. Piekę w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmuję łyżką miękki miąższ (staram się nie uszkodzić skórki).
  2. Kaszę gryczaną gotuję na sypko. Proporcja kaszy do wody 1:2. Kaszę wsypuję do gotującej się wody z dodatkiem szczypty soli i łyżki oliwy i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po kwadransie wyłączam ogień i pozostawiam na kolejne 10 minut, by kasza wchłonęła resztę wody. Następnie odkrywam na 5 minut, by kasza odparowała.
  3. Przygotowuję farsz – cebulę pokrojoną w piórka przesmażam na oliwie na złoty kolor. Dodaję kaszę oraz porwaną na kawałki pierść kurczaka. Dorzucam garść rukoli. Doprawiam solą i pieprzem. Szybko przesmażam, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Obie połówki pieczonego bakłażana smaruję w środku pastą z suszonych pomidorów (można wykorzystać gotową pastę lub samodzielnie zmiksować pomidory z dodatkiem łyżki oliwy).
  5. Do jednej połówki wkładam farsz z kurczakiem (z górką). Do drugiej wkładam posiekany miąższ pieczonego bakłażana z dodatkiem rukoli i wbijam jajko – jak na zdjęciu.
  6. Obie połówki delikatnie solę i pieprzę i wkładam do piekarnika na 8-10 minut do zapieczenia (temperatura 170 stopni) – czas zapiekania zależy od tego jak bardzo chcę mieć ścięte żółtko.
  7. Zapieczone połówki posypuję startym parmezanem, posiekaną papryczką i listkami rukoli.
  8. Do bakłażana dobrze smakuje zielony sos ze śmietany i rukoli. Wystarczy składniki zmiksować ze sobą i doprawić do smaku szczyptą soli.

Życzę słonecznej&kolorowej wiosny!

Dodaj komentarz