Puszysta babka majonezowa

Dziś podzielę się z wami przepisem na puszystą babkę majonezową, który otrzymałam od Lubelli, zapraszam również na babkę z ubiegłego roku również z majonezem którą znajdziecie tu, mam nadzieję że wykorzystacie któryś z tych przepisów, bo babki z majonezem to coś pysznegoooooo!

Składniki:
3/4 szklanki Lubella Mąka Puszysta Tortowa
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 limonki
4 czubate łyżki majonezu






Wykonanie:
Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy – Lubella Mąkę Puszysta Tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. 

Komentarze