poniedziałek, 21 marca 2016

Pieczona owsianka z jabłkiem

Składniki
(na 1 porcję)

- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g),
- pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
- 1 małe jabłko (ok. 200g),
- łyżka wiórków kokosowych (ok. 8g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10g),
- cynamon.


Sposób przygotowania

1. Mieszamy płatki owsiane z mlekiem i tartym jabłkiem.
2. Owsiankę umieszczamy w kokilce, posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi i orzechami.
3. Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min.


Pieczona owsianka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- kwasy wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 381 g  
Energia: 446,3 kcal   
Białko: 13,1 g   
Tłuszcze: 18,0 g  
Węglowodany: 67,5 g 
Błonnik pokarmowy : 9,7 g




Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.