Delikatna orzechowa drożdżówka o lekko zielonkawym kolorze. To moja propozycja na powitanie wiosny.
Składniki
80 ml mleka
160 g masła
3 jajka
100 g cukru
450 g mąki
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
10 g drożdży
3 łyżeczki cukru waniliowego
kilka orzechów włoskich
1. Wlewamy zimne mleko do pojemnika, dodajemy letnie rozpuszczone masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Na wierzch wsypujemy mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem, w jednym rogu sól a na środek pokruszone drożdże.
2. Ustawiamy automat na program słodkie wypieki ( u mnie nr 4), waga 750 g, średnio wypieczona skórka.
3. Kiedy maszyna wymiesza składniki, dokładamy pokrojone orzechy.
4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i delikatnie usuwamy haki. Studzimy. Drożdżówkę najlepiej przechowywać w bawełnianej ściereczce, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.
Smacznego!
Ale fajne urozmaicenie dla fanów ciasta drożdżowego , jak ja 😉
PolubieniePolubienie
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda i patrząc na składniki na pewno też smakuje pysznie.
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Jak z orzechami to coś dla mnie 🙂 Nigdy nie przejdę obok nich obojętnie 🙂 Poczęstuję się do kawy, bo automatu do wypieku nie posiadam.
PolubieniePolubienie
Czestuj się Kasiu bez obaw. Można ją upiec w piekarniku będzie wtedy bardziej przypieczona od góry 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba