18 mar 2016

Babeczki cytrynowo-czekoladowe

Wielkanoc tuż-tuż. Co roku piekę babkę i kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak.




Składniki:

   4 jajka
   200g mąki
   200g masła

   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   200 g cukru
   sok wyciśnięty z połowy cytryny
   1 łyżka mąki
   2 łyżki budyniu czekoladowego
   2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  Utrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. Do 2/3 ciasta dodać mąkę i sok z cytryny i wymieszać. A do drugiej części budyń i mleko i również wymieszać. Do foremek nakładać po łyżce białego ciasta a na to po łyżeczce ciemnego ciasta ciasto rozłożyć równomiernie dookoła kominka od foremek). Na samą górę ponownie ciemne ciasto. Jeśli pozostanie ciasto to można wyłożyć je do foremek od muffinek. Piec w 180C przez około 35 min. Do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.



6 komentarzy: