Kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa

/ 0

Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to, może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100% naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna, a dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest zdrowsza i lekkostrawna.

Domowa wędlina z osłonki

Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe).
Wędlina domowa na kanapki

Składniki:

(kiełbasa około 25 - 30 cm po ugotowaniu)
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 600 g mięsa z indyka lub kurczaka (mogą być skrawki gulaszowe nawet częściowo ze skórą)
  • 3 - 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Dodatkowa:

  • osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (u mnie 60 cm o średnicy 7 cm)
  • sznurek do zawiązania końców osłonki

Jak zrobić domową kiełbasę?

  1. Mięso z indyka drobno pokroić, może być ze skórką i ewentualnie z niewielką ilością tłuszczyku.
  2. Połączyć mielone mięso z łopatki z pokrojonym mięsem z indyka, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, aby mięso połączyło się z przyprawami.
  3. Jeden koniec osłonki zagiąć i mocno zawiązać sznurkiem, aby w czasie gotowania nie wyciekły soki.
  4. Wymieszać mięso i nakładać je do osłonki, lekko dociskać, aby wypchnąć powietrze (można pomagać sobie łyżką).
  5. Po napełnieniu osłonki mięsem, lekko ją ścisnąć, założyć brzeg i związać go mocno sznurkiem.
  6. Tak przygotowaną kiełbasę włożyć do garnka z zimną wodą i stopniowo doprowadzić do wrzenia (woda ma całkowicie pokrywać kiełbasę). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem  2 godziny, w międzyczasie ewentualnie uzupełnić wygotowaną wodę.
  7. Kiełbasę wystudzić, delikatnie naciąć osłonkę i zlać powstały sok (dzieląc go na mniejsze porcje i zamrażając, można zrobić z niego kostki rosołowe). Z kiełbasy po zlaniu soku, nie zdejmować osłonki, tylko włożyć ją do lodówki by zastygła.
  8. Jeśli chcemy, aby kiełbasa była z galaretką, to przed napełnieniem osłonek mięsem dodać do niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiełbasę z dodatkiem żelatyny po wystudzeniu włożyć do lodówki, aby w osłonce zastygła galaretka.

    Zobacz również: schab pieczony.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady