TARTA GRYCZANA Z BROKUŁAMI

dnia

mam to na widelcu-kopia


mam to na widelcu TARTA GRYCZANA Z BROKULAMI

Jeśli przegapiliście przepis na:
TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ
macie okazję to nadgonić.
Tym razem wersja z brokułami i czosnkiem.
Równie smakowita i tak samo łatwa w przygotowaniu.
Baza na spód jest taka sama. Tarta różni się jedynie nadzieniem, ale pomyślałem, że warto i ją zaprezentować.

MAM TO NA WIDELCU TARTA GRYCZANA Z BROKULAMI 1


co potrzebne

na ciasto:
250 g mąki gryczanej
110 g masła schłodzonego w lodówce
2 duże jaja
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonych ziół (użyjcie takich jak lubicie)
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
na nadzienie:
500 g brokuła (ja użyłem mrożonego)
2 drobno starte ząbki czosnku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
jak zrobic
1. Przesianą mąkę gryczaną mieszam z przyprawami. Do mąki dodaję śmietanę, jajka i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam je do lodówki na min. 1 godzinę.
2. Przygotowuję składniki do nadzienia. Różyczki brokuła wrzucam do gotującej się wody i blanszuję przez 4-5 minut. Następnie odcedzam, siekam nożem na drobniejsze kawałki, dodaję starty czosnek, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
3. Przygotowuję tortownicę (lub formę do tarty – ja takiej nie mam, więc ratuję się tortownicą) wysmarowaną masłem.
4. Ciasto rozkruszam na drobne kawałki – ciasto z mąki gryczanej jest dość kruche, nie za dobrze się wałkuje, więc wygodniej jest je pokruszyć i wylepić nim spód i boki (na 1-1,5 cm) równą warstwą. Z tej ilości ciasta starczyło mi na dwie blaszki o średnicy 22 cm.
5. Na spód ciasta wykładam równą warstwę brokułów. Śmietanę mieszam z kurkumą, pieprzem i jajkiem i zalewam nią brokuły.
6. Tartę piekę przez 30-35 minut w temperaturze 175 stopni (funkcja termoobieg). Po wyjęciu z piekarniku pozostawiam do wystygnięcia.
7. Tarta świetnie pasuje z dipem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół lub czosnku.

Życzę bardzo&smacznego

Dodaj komentarz