Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :)
- 4 plastry karkówki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki przyprawy do karkówki
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- majeranek
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia
Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć i pokroić na drobniejsze kawałki (wg gustu) Pieczarki skroić w plasterki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć plastry zamarynowanej karkówki po 1 minucie z każdej strony. Powinna się przyrumienić. Przełożyć do naczynia z szerokim dnem. Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą.
Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)
Rady: Wybieramy ładną karkówkę, z jak najmniejszą ilością tłustych kawałków.
Mięso przed smażeniem warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby się trochę ogrzało.
Przecier pomidorowy – domowy, nie koncentrat – można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki i skrojonymi.
Ale pyszota :) Karkówka nie jest moim ulubionym mięsem, ale taką zjadłabym bez zastanowienia :)
PolubieniePolubienie