wtorek, 15 marca 2016

Burger wołowy z burakiem, serem kozim i karmelizowaną cebulą


blog przeniesiony :

zjadlbym.pl

Pyszny burger. Nie będe tu pisał jak przygotowac same mięso bo każdy lubi po swojemu (jedni mniej, inni bardziej wysmażony, niektórzy z przyprawami inni bez). Sczególnie że ja użyłem rewelacyjnych moim zdaniem burgerów z Biedronki z mięsa Black Angus (98% mięsa , reszta przyprawy - żadnych dodatków sztucznych). Skupię sie na dodatkach bo one sprawiają ze burger jest pyszny. Bardzo słodki więc jesli to nie Twoje smaki to może niekoniecznie Ci posmakuje.

Co potrzebujemy na 2 burgery :

  • 2 burgery wołowe 
  • burak
  • 2 czerwne cebule
  • łyzka miodu
  • ocet balsamiczny
  • masło
  • ser kozi
  • 2 bułki do burgerów (ja nie miałem więc uzyłem mini ciabat i było ok)
  • keczup + musztarda
  • mozna dodać paryczki marynowanej jalapeno dla kontrastu smakowego


Jak robimy :


  1. Buraki szorujemy, owijamy folią do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 1h do 1:30h. W zalezności od wielkości buraka i tego czy jest młody czy starszy. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy juz jest lekko mięski i słodki. Potem rozwijamy, gdy przestygnie obieramy i kroimy na plastry około 0,5 cm. Można grubiej jak ktoś lubi
  2. Teraz karmelizowana cebulka. Cebulę kroimy w piórka, rozgrzeamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulkę i dusimy około 9 minut. Następnie dodajemy 4 łyżki octu balsamicznego , zwiększamy ogień i czekamy aż odparuje większość. Dodajemy 1-2 łyżki miodu i karmelizujemy. Po kilku minutach odstawiamy z ognia.
  3. Teraz smażymy burgery wg uznania, topiąc na nim ser kozi.W między czasie na kilka minut do pierkanika wrzucamy bułki żeby się lekko podpiekły.
  4. Gdy bułki i burgera mamy gotowe składamy go. Najpierw musztarda + keczup na bułke, nastepnie mięso, następnie burak, następnie karmelizowana cebulka i na koniec ew. papryczki jalapeno. Zamykamy bułką. Gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz