poniedziałek, 14 marca 2016

Kokosanka

Wiem, że dość długo mnie nie było ale ostatnimi czasy dość dużo wokół mnie się dzieje, na szczęście dobrego ;) To nie znaczy, ze przez ten czas nie gotowałam ani nie piekłam. Marzec w mojej rodzinie jest miesiącem pełnym urodzin- jeżeli jesteście ciekawi jakie tortowe upominki stworzyłam to zajrzyjcie na moją tortową stronę My sweet Love bądź na stronę na instagramie ania_my_sweet_love. Oczywiście zachęcam do lajkowania strony na facebooku i do obserwacji mojego instagramowego profilu ;) 
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i mega smaczne ciasto. Nie wiem skąd pochodzi przepis ale ja mam go z zeszytu mojej mamy. Kokosanka jest bardzo podzielna i idealnie pasuje do popołudniowej kawki. 
Polecam bardzo ;) 

Ciasto pięknie prezentuje się na porcelanie firmy Bogucice- kolekcja Jesień 





Składniki:
  • 1/2 kostki masła 
  • 35 dag mąki 
  • 10 dag cukru 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa: 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 1 l mleka
  • 8 łyżek cukru 
Masa kokosowa:
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru 
  • 20 dag wiórków kokosowych 
  • 10 dag masła


Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wybić jaja, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć ciastem, wyłożyć na niego gorący budyń. Następnie przygotować masę kokosową. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na gęstą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do czasu, aż masa będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. W rondelku rozpuścić masło i je przestudzić. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe i przestudzone masło- delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.

Smacznego ;) 



1 komentarz :

  1. Świetny przepis! Kokosanka to ciasto, które przywodzi na myśl domowe wypieki i tradycyjną polską kuchnię. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów