poniedziałek, 14 marca 2016

Szarlotka królewska

Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Ciasto, które nie należy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam!


Szarlotka królewska

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2galaretki pomarańczowe
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 śmietan fix 
  • starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać.  Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać do formy. Piec około 30 min w 180'C
  2. Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Postawić na małym ogniu i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na biszkopt. Całość wystudzić.
  3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozprowadzić po jabłkach. Udekorować startą czekoladą. Mocno schłodzić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz