3/14/2016

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek to potrawa, którą przyrządzałam po raz pierwszy. Zapewniam, że na pewno nie po raz ostatni i to danie będzie częściej podawane u mnie w domu. Kotlety z jajek to bardzo ciekawa alternatywa dla osób, które nie przepadają za zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy ze skorupek ścieramy na tarce na grubych oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką, cebulą  i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: 10 szt.
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł.

8 komentarzy:

  1. bardzo smakowite kotlety, ja często robię takie tylko dodaje brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne :) uwielbiam kotlety z jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu je wypróbowac, bo juz słyszłama w pracy, że to standardowy przepis na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Są naprawdę pyszne. Ja jeszcze często je robię w piątki:)

      Usuń
  4. Pyszne kotlety, wyglądają pysznie. Bardzo je lubię

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger