Hot cross buns to pachnące przyprawami korzennymi, pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej bułeczki tradycyjnie pieczone w Irlandii (podobnie jak w Anglii, Australii oraz kilku innych krajach) na Wielkanoc, a dokładnie w Wielki Piątek, chociaż dziś dostępne niemal w każdej piekarni czy stoisku z pieczywem przez cały rok. Charakterystyczny krzyżyk robi się na nich z wałeczków ciasta lub masy mącznej, a ma on symbolizować ukrzyżowanie Jezusa. Często przypisuje im się lecznicze moce, a powieszone w kuchni traktuje jako swoisty talizman, który ma uchronić dom przed pożarem i zapewnić powodzenie w pieczeniu wszelkich chlebów, co, moim zdaniem, samo w sobie jest wystarczającym powodem, żeby te bułeczki upiec ;P
Z poniższego przepisu otrzymacie 12 niedużych bułeczek pachnących cynamonem i pełnych koryntek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i/lub pomarańczowej. Są dość zwarte, ale nie ciężkie, a najlepiej smakują moim zdaniem jeszcze letnie, ze świeżym masełkiem. Bakalii jest w nich dość dużo, co może nie każdemu przypadnie do gustu, ale to akurat nie problem, bo można ich ilość ograniczyć i dostosować do własnych upodobań. Moje osobiste króliczki doświadczalne w postaci koleżanek oraz ich mężów były zachwycone i twierdzą, że zmieniać niczego nie trzeba ;)
Polecam :)
*przepis z „Baking. Deliciously perfect cakes & bakes every time”
Składniki na 12 bułeczek:
- 500g mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół ze zwykłą mąką pszenną)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 50g drobnego cukru do wypieków (najlepiej złocistego)
- skórka otarta z cytryny
- 75g niesolonego masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 225ml letniego mleka
- 1 duże jajko
- 175g koryntek (mogą być sułtanki lub inne)
- 75g kandyzowanej skórki cytrynowej i/lub pomarańczowej
Krzyżyki:
- około 50 – 70g mąki pszennej
- 1 – 3 łyżki wody
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę, sól, przyprawy, drożdże oraz cukier wymieszaj w dużej misie. Zrób zagłębienie na środku, wlej tam mleko, wbij jajko i dodaj roztopione masło. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką lub szpatułką, a następnie wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem gładkie, jednolite ciasto.
Pod koniec wgnieć do ciasta koryntki oraz kandyzowaną skórkę, a następnie uformuj ciasto w kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na lekko oprószony mąką blat i wyrób krótko. Podziel ciasto na 12 równych części (najlepiej pomagając sobie wagą kuchenną, choć można też na oko), uformuj z każdej kuleczkę i układaj na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj ponownie folią lub ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut, aż bułeczki podwoją objętość.
Przygotuj polewę, podgrzewając lekko mleko z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści. Posmaruj odrobiną bułeczki, a następnie zrób na nich krzyże.
Żeby zrobić krzyże, wymieszaj mąkę z wodą na gładką pastę. Powinna być gęsta, ale wciąż lejąca na tyle, by dało się ją wycisnąć z woreczka lub papierowej tutki. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody lub mąki. Przełóż pastę do foliowego woreczka lub tutki i wyciskaj na bułeczki, tworząc na każdej krzyżyk.
Wstaw blachę z bułeczkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piecz przez około 15 – 20 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru. Wyjmij z piekarnika, posmaruj pozostałą polewą i wstaw do piekarnika na kolejną minutę. Wyjmij i wystudź na kratce.
Podawaj najlepiej jeszcze lekko ciepłe z masłem lub marmoladą. Bułeczki smakują wspaniale świeże, ale można je kolejnego dnia podgrzać w lekko nagrzanym piekarniku lub choćby nawet mikrofalówce.
Smacznego :)
tak teraz do śniadania idealne! :)
PolubieniePolubienie
pięknie się prezentują, aż szkoda jeść ;-)))
PolubieniePolubienie
Pyszności <3 zawsze je uwielbiałam i kompletnie o nich zapomniałam. Koniecznie muszę je zrobić :)
PolubieniePolubienie
Wow! Wygląda smakowicie :) Wesołych!
PolubieniePolubienie
Smakowicie wygladaja! :)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Po prostu je uwielbiam! <3 dokładnie z tymi bułeczkami kojarzy mi sie Wielkanoc w Australii <3 obłędne!
PolubieniePolubienie